Over mij

Wijneducatie Nederland verzorgt wijnopleidingen voor wijnliefhebbers en wijnprofessionals

Ik zal me even voorstellen. Mijn naam is Caroline Cocheret de la Morinière. In 1990 ben ik afgestudeerd als jurist aan de Universiteit van Amsterdam en ik ben daarna jarenlang werkzaam geweest als adviseur arbeidsrecht. In 2007 vond ik dat het tijd werd voor wat anders en heb ik mijn baan opgezegd om mij te wijden aan mijn grote passie: wijn. Na het halen van mijn wijnbrevet, heb ik de Vinologenopleiding aan de Wijnacademie gedaan. Inmiddels geef ik al weer een aantal jaren met heel veel plezier wijncursussen. Daarnaast ben ik wijnadviseur voor winkels en horeca, geef ik regelmatig wijnproeverijen en verzorg ik wijn/spijsworkshops bij een kookschool (koken is ook een grote liefde van mij). Mijn wijnkennis houd ik bij door dagelijks te studeren, wijnreizen te maken, proeverijen en beurzen te bezoeken en wijnopleidingen te volgen. Op dit moment ben ik Magister Vini in opleiding en een bevlogen wijndocent.

Wijneducatie volgens Caroline Cocheret, bevlogen wijndocent en Register Vinoloog van de Wijnacademie

Elke wijncursus  moet een uitdaging zijn voor de docent en de cursisten. Er moet een bepaalde interactie zijn tussen de docent en de groep, maar ook binnen de groep zelf. In een goede wijncursus is geen ruimte voor knikkebollen, maar is de gehele groep continu scherp en klaar voor de discussie.

Ruiken, proeven, discussie en dan eten

Ik neem altijd mijn volledige kruidenvoorraad mee en laat de potjes met jeneverbessen en kruidnagels rondgaan. De potjes jam van de Eko-winkel en de verse kruiden gaan van hand tot hand en iedereen probeert de geuren op te slaan in het geurengeheugen. We gebruiken beeldmateriaal, bestuderen wijnkaarten van restaurants, proeven alle wijnen blind, vergelijken proefnotities met die van zogenaamde wijnautoriteiten en eten altijd aan het einde van de les een lekker hapje met een bijpassende wijn en/of een niet bijpassende wijn. Want het is heel leuk en handig om veel van wijn te weten, maar laten we niet vergeten waar wijn voor bedoeld is: als begeleider van bij voorkeur een fantastische maaltijd in goed gezelschap.