Fijne Feestdagen en een Bruisend 2016! – December 2015
Mijn verhaal van 2015
Begin 2015 werd ik door Jeroen Theunissen benaderd met de vraag of ik zijn bedrijf Wijneducatie Nederland wilde voortzetten, omdat hij ging emigreren naar Spanje. Ik was op dat moment werkzaam als wijndocent in Hoorn met mijn bedrijf Vive le Vin en was op zoek naar uitbreidingsmogelijkheden. Zijn vraag kwam dus op het juiste moment!
Wijneducatie Nederland
Doel was meteen te starten, helaas kwam er een ernstige blessure aan hand en pols tussendoor. In september ben ik met frisse energie gestart met Wijneducatie Nederland.De website is vernieuwd en een nieuw logo is ontwikkeld. Op de locatie in Bussum hebben inmiddels twee enthousiaste groepen de SWEN 2-cursus gevolgd en was er veel animo voor de Workshop Italiaanse Wijnen.
Wijnreizen
Daarnaast ben ik begonnen met de opleiding tot Magister Vini. Een druk laatste kwartaal, dus. En er was ook nog tijd om een aantal wijngebieden te bezoeken. Zo ben ik in Portugal in de Dao en de Douro geweest en heb ik een aantal porthuizen in Porto bezocht. Verder heb ik een fantastische en indrukwekkende wijnreis naar Sicilië gemaakt en een aantal topproducenten bezocht in de Ahr in Duitsland.
Wat brengt 2016
Het nieuwe jaar begint goed met een tweede locatie! Naast Bussum zullen nu ook cursussen en workshops in Amsterdam gegeven worden bij Wijnkoperij de Hermitage, waarmee ik een samenwerking ben aangegaan. Behalve de cursussen zal er in 2016 ook aandacht zijn voor mooie workshops en heerlijke proeverijen. Zo komt er binnenkort een wijn/kaas-avond, staat de Workshop Italië al op de agenda en komen er proeverijen met thema’s als Spanje/Portugal en Duitsland. En alsof dat nog niet genoeg is, ben ik ook van plan om wijnreizen te gaan verzorgen! Te beginnen met Portugal en Duitsland.
Kortom, genoeg om naar uit te kijken. Er zal, als het aan mij ligt, in 2016 weer een hoop te genieten zijn van wijn. En ik hoop dat samen met u te mogen doen!
Fijne feestdagen, Caroline Cocheret de la Morinière
PS Begin 2016 bruisend met: Wijnoorkonde; 28-1 Amsterdam, Wijnbrevet; 25-1 Bussum / 2-2 Amsterdam, Italiaanse Workshop; 18-1 Bussum. Meld je NU aan! VOL = VOL
——————————————————————————————————————————————————————-
Wijnreis Ahrtal Duitsland – November 2015
Het Ahrtal in Duitsland ligt er deze zondag prachtig bij. De zon schijnt op de wijngaarden in herfstkleuren en aan de andere kant van de rivier zijn de bomen nog uitbundiger van kleur. De vorige keer was het 35 graden, maar nu is het -met een temperatuur van een graad of veertien- prima mogelijk om nog even lekker buiten op een terras in de zon te lunchen. Ik ben hier met een groep vinologen om een aantal toonaangevende wijnproducenten te bezoeken.
De Ahr is één van de kleinste wijnbouwgebieden van Duitsland en ook één van de noordelijkste gebieden ter wereld. Daarom zou je verwachten dat hier voornamelijk witte druiven zouden worden verbouwd. Maar niets is minder waar: de Ahr is beroemd om zijn rode wijnen van hoge kwaliteit van Spätburgunder (Pinot Noir) en in mindere mate van de – zeldzame – Frühburgunder. Er wordt ook wel witte wijn gemaakt, van weiss- en grauburgunder en riesling. En blanc de noir (witte wijn van blauwe druiven) voor mooie sekt en stille wijn. De blauwe druiven gedijen hier goed op de steile zuidhellingen langs de Ahr (overigens meer een stroompje dan een rivier), waar ze relatief veel warmte en zon krijgen.
Wij zullen de komende drie dagen een bezoek brengen aan Kreuzberg, Adenauer, Stodden en Meyer-Näkel. Stuk voor stuk topproducenten van de Ahr. En bij allemaal krijgen we topwijnen te proeven. Voor een koopje hoef je hier te komen. De prijzen van deze wijnen doen niet onder voor die van de grote Bourgognes. Er zijn wel verschillen met Bourgogne, er worden hier andere klonen gebruikt. En de wijnen zijn over het algemeen ook op jongere leeftijd al wat toegankelijker, ze zijn fruitiger en hebben mineraliteit. De druiven staan hier ook op andere bodems, een groot verschil maakt de Schiefferbodem. Ook wordt hier bij de rode wijnen gebruik gemaakt van chaptalisatie, met als doel een half tot één procent meer alcohol. In veel andere gebieden zal men daar niet zo gauw openlijk voor uitkomen.
Het gaat te ver hier alle geproefde wijnen te beschrijven, dus ik licht er een paar hele bijzondere uit. Als eerste de Adeneuer Walporzheimer Garkammer GG 2013 van de kleinste wijngaard (0,68 ha) van de Ahr, misschien wel van heel Duitsland. De stokken zijn tachtig jaar oud en geven kleinere druiven en een lagere opbrengst, dus meer concentratie. Dat is te proeven! De wijn is kruidig met vanille en peper, krachtig en elegant. Mark Adenauer heeft overigens een uitgesproken mening over een aantal zaken. Houtgebruik bijvoorbeeld, daar moet niet over worden gezeurd. Ik citeer: “Wijn moet rijker worden van hout, maar mag er niet naar smaken”. M.a.w. de wijn moet complex genoeg zijn om het hout te kunnen integreren. Ook Jean Stodden, die we later die dag bezoeken heeft duidelijke opvattingen: “Wijn wordt gemaakt in de wijngaard, een wijnmaker kan het alleen maar slechter maker, niet beter”. De mooiste wijn hier was de Herrenberg 2011 GG, gerijpt, krachtig en vol. Een prachtige wijn. Tenslotte moet nog vermeld worden de mooie zuivere sekt Blanc de Noir van Meyer-Näkel, geproefd buiten in de wijngaarden bij het laatste bezoek van deze reis. Lichtroze van kleur, met mooi fruit, fris en elegant. Een mooi moment, daar boven op de steile hellingen in de herfstzon, om zo’n geweldige wijn te proeven!